michelle halford

Percy St, Bagnoli Architects

Interior Designer & Architect: Stefan Bagnoli

Image credits: Ari Hatzis

This project evolved from a core concept of connections through elements. Lines of sight, light, texture, colour, fixtures, fittings and detailing are custom designed throughout the entire project. The extension contrasts with the original house directly through these elements.

The original three bedroom, one bathroom Victorian cottage was an important design element to be incorporated into the new home. The aim was to retain as much of the original design as possible in order to preserve the project's history.

The design connects the old to the new internally via interplay of floating built-in furniture contrasting against solid, rich brass and marble detailing. Externally the char-burnt timber cladding and plants, soften, and weave in and around, the courtyard-type spaces, dissolving the form.

Circular forms define and contain moments through the design. Two maple trees are framed by large circular windows providing shade through summer while allowing warmth and light through winter. The main living area has one conical skylight, painted in Cowardly Custard, warmly capturing the eastern morning light.

The second skylight is painted in Blue Ice, capturing and cooling the north/western light, marking time through the space. From sunset the LED lights within the base of the cone provide an evening glow.

Colour palette

Loading colours

Gallery


Commendations

‘Elsternwick House’ by Fiona Lynch
Image credits: Sharyn Cairns

‘Amarelo Terrace’ by Arent & Pyke
Image credits: Felix Forest


More Dulux Colour Awards winners