Grand Prix Winners

Grand Prix Australia

Project Title: 22 William

Company Name: SJB, Australia

 

The colour selection was inspired by the deep hued all-over Gully Green cabinetry of the project architect’s kitchen which caught the eye of the client at Milligan Group who was intrigued by its visual impact. Venturing to scale up this key move from the intimate domestic space of a kitchen to the very public exterior of a mixed-use commercial building, the team opted to wrap the entire building in Spinach Green.

22 William

Image Credit: Matthew Densley

New Zealand Winner

Project Title: Central Hotel By Naumi Hotels

Company Name: Undercurrent

 

Specially curated colour palettes result in each floor having a distinct hue while each room is purposefully different. The depth of colour saturation is profound, with comprehensive application, across surfaces and furnishings throughout. Memorably original and wonderfully playful, this is a project with vast attributes.

central hotel

Image Credit: Tim Pierce, Two Bearded Men

Residential Interior

Winner

Project Title: Erskine House

Company Name: Kennedy Nolan, Australia

 

The various elements of the house now feel like parts of a single expression. The palette, combined with an emphasis on textured materials, playful platonic shapes and a disciplined, coordinated layering approach to furniture and lighting has resulted in a family house which is comfortable, light, connected to its garden, and a sophisticated setting for playful grownups and serious children.

erskine house

Image Credit: Derek Swalwell

Commendation

Project Title: Divided House

Company Name: Jackson Clements Burrows Architects

 

This house endeavours to reconcile and enhance the values of the surrounding heritage context through specific insight, repair & renewal. Interiors are defined by expression of structural elements and materials utilised in the making of the architecture and the relationships that exist between exterior, interior and outdoor space.

divided house

Image Credit: John Gollings

Commendation

Project Title: South Yarra Apartment

Company Name: Rosanna Ceravolo Design

 

A longing for ceremony underpins the design approach. A considered palette was used to denote this, where colour has been used sparingly but considerately to create a sense of occasion to specific zones.

south yarra apartment

Image Credit: Sean Fennessy

Commercial Interior - Workplace and Retail

Winner

Project Title: 66 Wentworth Avenue

Company Name: Welsh + Major

 

Welsh + Major was engaged to revitalise the public spaces of a 1980’s commercial building designed by Gergely & Pinter. The original "formal" foyer features a stone bas-relief by renowned Australian artist Rosemary Madigan; we reinvigorated this work with new lighting and a colorful ‘reaction piece’ mural opposite.

66 wentworth avenue

Image Credit: Ben Guthrie - The Guthrie Project

Commendation

Project Title: Beauty Block

Company Name: Bergman and Co

 

Through an exploration of flesh tones and organic forms, Beauty Block delivers a nurturing and uplifting beauty experience in Brighton’s bustling Bay Street precinct. The selection of striking fleshy pink and nude hues speak of the human body, while the combination of metallic rose gold and high-gloss lacquered surfaces reflect shimmery cosmetics and nail lacquers central to Beauty Block’s service offer.

beauty block

Image Credit: Daniel Mazzarella

Commendation

Project Title: Das Studio

Company Name: Das Studio

 

The predominant colour throughout our studio is ‘White Beach Quarter’. Selected for its lightness, it breaks down our hard blockwork walls making them appear as marshmallows! It’s soft, comforting and a perfect neutral backdrop for project colour and material play. Pops of colour in ‘Pyramid’, ‘Russet Tan’, ‘French Blue’, ‘Paving Stone’, ‘Orange X15’ and ‘Wilderness’ punctuate the space in the form of clean graphic shapes, custom furniture and lighting, colours.

das studio

Image Credit: Josh Geelen

Commercial Interior - Public and Hospitality

Winner

Project Title: Surfside Primary School

Company Name: Sibling Architecture

 

Internally, a variety of new spaces support a range of diverse social interactions. Informal social interactions are encouraged throughout the corridor zones, where new ‘social zones’ are demarcated using colour on the door and walls. Here, the colour creates a sense of place to slow down and socialise with others.

surfside primary school

Image Credit: Christine Francis

Commendation

Project Title: Poodle Bar & Bistro

Company Name: Bergman & Co

 

Blending European design with a touch of kitsch Aussie-Italian suburban, Poodle Bar & Bistro places the patron at the centre of their experience. Occupying a double-fronted terrace on Fitzroy’s iconic Gertrude Street, the venue presents a series of quirky and materially-rich spaces to hide out or hang out depending on one’s mood.

poodle bar & bistro

Image Credit: Derek Swalwell

Commercial and Multi Residential Exterior

Winner

Project Title: 22 William

Company Name: SJB, Australia

 

The colour selection was inspired by the deep hued all-over Gully Green cabinetry of the project architect’s kitchen which caught the eye of the client at Milligan Group who was intrigued by its visual impact. Venturing to scale up this key move from the intimate domestic space of a kitchen to the very public exterior of a mixed-use commercial building, the team opted to wrap the entire building in Spinach Green.

22 William

Image Credit: Matthew Densley

Commendation

Project Title: RMIT Rodda Lane

Company Name: Sibling Architecture

 

Colour is used across the precinct to highlight social spaces, places to pause, gather and relax. Conceptually the project extends the fabric of the city into the campus, bringing the quintessential laneway experience of Melbourne into the university- blue is used throughout as a nod to Melbourne’s bluestone laneways.

RMIT rodda lane

Image Credit: Peter Bennetts

Single Residential Exterior

Winner

Project Title: Bona Vista

Company Name: Studio Prineas

 

Studio Prineas’ belief in place-making and wellbeing is materialised in Bona Vista. The delight of open space, natural light and connection to the landscape is celebrated in a design that creates comfort and familiarity. Materiality and colours have been artfully used to emanate the nostalgic memory of the original house whilst allowing for the practicalities of contemporary living within a warm domestic setting perfect for family life.

bona vista

Image Credit: Chris Warnes

Commendation

Project Title: Engawa House

Company Name: Arcke

 

In Japanese architecture, an engawa is a covered area facing a garden that also serves as a passageway or sitting space. In this project, we’ve peeled away the rear of this Queenslander to create multiple spaces occupying the edge or threshold between inside and outside.

engawa house

Image Credit: Andy Macpherson

Student (Years 1 - 6)

Winner

Project Title: Installation Art

Name: Joanne Odisho, RMIT University

 

My assignment was to create an exhibition space that centred around a three-dimensional piece of art. To satisfy this criteria, my project exhibits a form of installation-art. What I have attempted to capture is this marriage and cooperation between natural and artificial objects. To represent this message, I have selected Dulux colours that contrast and simultaneously complement each other.

installation art

Commendation

Project Title: Cremorne Mesh House

Name: Ying Ho Shiu RMIT University

 

The Cremorne Mesh House captures the features of
the Victorian period and transforms them into contemporary styles,
such as double-height bay windows and decorative metal railings. Due to privacy
and ventilation reasons, the house is split into two parts allowing the
courtyard to be the heart of the house, improving ventilation and
allowing northern sunlight access to this property. It also responds to
the Rescode that allows sun access to neighbouring habitable rooms
and reduces the sun shading to their private open space.

cremorne mesh house